Музеи в София - 6 интересни места за посещение

Posted by: HotelBox
Category: Блог
разходка в София

Хилядолетна история, богато културно наследство, древна красота – това е София. Ако сте в столицата, не пропускайте да отделите време за посещение на музеи в София. Няма спор, че София може да предложи много, когато става въпрос за забавления. Но кой каза, че посещението на музеи не е също толкова приятно и забавно? Музей на ракията, на илюзиите, на физкултурата и спорта… Заинтригувахме ли ви? Прочетете статията докрай. Споделяме ви 6 от разположените в София музеи, до които може да се отбиете. 

Музей на илюзиите

Ето един музей в София, в който еднакво добре се забавляват малки и големи. Става дума за Музея на илюзиите, който е част от европейска група музеи. 

Забавно, интересно, различно – така може да опишем посещението на музея. Той обещава да задоволи любопитството на малки и големи. Има четири зали: историческа с картини, зала с оптически илюзии, друга с фосфорен тапет, в който може да се рисува със светлина, и обърната стая. 

Музеят са намира в центъра на столицата. Вратите му са отворени всеки ден от 10:00 до 20:00. Има място за багаж, където може да оставите личните си вещи. Служителите са любезни и съдействат със заснемането, за да си направите щури снимки за спомен. 

места за разходка в София - Музей на илюзиите

Музей на ракията

Ето една идея, ако ви гостува приятел от чужбина и се чудите какво да видите в София. Знаехте ли, че в София има музей, който представя ракията като част от културното ни богатство? Намира се на 15 минути пешеходно разстояние от НДК и е отворен за посетители всеки ден от 11:00 до 18:30. 

Има възможност за беседа на английски. Може да изберете между обиколка на изложбата или обиколка и дегустация на 3 вида ракия и български мезета. Цените на билетите са различни, като всички включват аудио гид. Това ще бъде едно различно преживяване, което няма да забравите. 

Музей на МВР

В центъра на София е разположен още един интересен музей – този на МВР. Музеят не е голям, но е добре подреден. Намира се в пресечка на улица “Алабин”. Входът е безплатен, а уредничката има много какво да ви разкаже.

Част от колекцията на музея са картини, показващи ежедневието на служителите в МВР. Снимки и документи пък ще ви помогнат да се запознаете с важни събития от дейността на министерството – от създаването му до наши дни. Ще видите още съоръжения, техническа екипировка, материали, свързани със знакови престъпления, както и образци от въоръжението на родната полиция.

Национален природонаучен музей при БАН

Неслучайно обръщаме внимание и на природонаучния музей в София. Може да се гордеем с него. Това е първият и най-богатият подобен музей на Балканите. Могат да бъдат видяни повече от милион екземпляри на минерали, растения и животни. 

В книжката със 100 национални туристически обекта ще го намерите под номер 65. Не забравяйте да си вземете печат. Музеят е отворен от понеделник до неделя от 10:00 до 18:00, като посетители се допускат до 17:30. Имайте предвид, че на 24 и 31 декември работи до обяд, а 1 януари, 3 март, Великден и Коледа са обявени за почивни дни. 

посещение на музеи в София

Национален исторически музей

Той е не само най-големият музей в София, а в цяла България. Тематичните му колекции наброяват 59, като общо могат да бъдат видени над 650 000 паметника на културата. Ако сте любопитни да научите повече за българската история, няма по-подходящо място от това. Музеят е отворен целогодишно, като е с различно работно време през лятото и през зимата. За почивни дни са обявени 1 януари, Великден, 24 и 25 декември. 

Музеят се намира в покрайнините на столицата. Ако идвате с кола, може да я оставите на паркинга. Самите експозиции са разположени на три етажа. Подредени са така, че хронологично да се движите през вековете и да проследявате събитията. В книжката на Българския туристически съюз Националният исторически музей е под номер 58. 

Музей на историята на физическата култура и спорта

Последен, но само в днешния ни списък с музеи в София, е Музеят на физическата култура и спорта. Намира се в специално пригодена зала на Националния стадион “Васил Левски”, а в книжката със 100-те национални туристически обекта е под номер 66. Музеят работи от понеделник до петък от 10:00 до 12:00. След това отваря отново врати в 14:00 и затваря в 17:00 часа. 

Музеят показва историята на родния спорт и впечатляващи постижения на българските спортисти. Могат да бъдат видени над 5000 експоната – лични вещи и награди на изявените ни спортисти. Купи, медали от олимпиади, спортни екипи са част от представените предмети.

This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience.