На планина през зимата: Каква ски екипировка да изберем?

Posted by: SofiaB
Category: Блог
семейство по време на ски почивка в планината

Винаги е хубаво да прекараме време в планината. Величествени гледки да галят сетивата ни, планинските хубости да ни зареждат със спокойствие и оптимизъм, чист въздух да изпълва дробовете ни. А когато това се случва през зимата, когато всичко е покрито с бяла, снежна пелерина, времето в планината се превръща в истинска приказка. Вълшебна зимна приказна.

Можем да говорим дълго за това защо обичаме зимата. Една от основните причини е, че ни позволява да съчетаем забавления по ски пистите със спа релакс. Планината е перфектното място за снежни забавления. Без значение дали сте планирали уикенд с приятели, или искате да се отдадете просто на почивка с любимите си хора, насладата е гарантирана. Особено ако сте избрали хотел със спа на Витоша. Какво по-хубаво от уютна и комфортна обстановка и възможност за релакс в спа център след дълъг ден по ски пистите?

Ски пистите на Витоша са подходящи както за начинаещи скиори и сноубордисти, така и за опитни такива. Независимо дали сте чакали с трепет първия сняг, за да се спуснете, или искате да опитате за първи път, ски пистите на Витоша са идеалното място. Ски път Лалето и Зелената писта са подходящи за начинаещи. С лесна степен на трудност са Лале 3, Черни връх, Синя писта и Меча поляна.

снежна приказка в планината

Неизменна част от всяка зимна ваканция е добрата подготовка. Ето какво трябва да включва екипировката ви, за да си гарантирате безопасни забавления по ски пистите:

Ски – Можем ли да говорим за ски забавления, ако нямаме ски? На пазара има богат избор от цветове, модели и марки. За да изберете подходящи за вас, трябва да се съобразите с ръста и теглото ви, както и с опита, който имате, и с особеностите на терена.

Щеки – Заедно със ските, щеките са основен компонент от ски екипировката. За начинаещи скиори се препоръчват прави щеки. Извити щеки са предназначени за професионални спортисти.

ски почивка във Витоша

Ски обувки – Ако обуването ви причинява болка, това може да е знак, че имате нужда по-голям номер обувки. Обувките трябва да пасват идеално на краката ви, без да причиняват болка. Не рискувайте и да взимате по-голям номер, водени от идеята да ги използвате и догодина. Основното при обувките е да осигуряват комфорт на краката ви.

Каска – Не забравяйте да поставите безопасността на първо място и да предпазите главата си от наранявания. Вярваме, че каската е неразделна част от екипировката на всеки скиор – както начинаещ, така и опитен. При избора на каска са важни две неща. Първото е, че трябва да пасва добре на главата ви, и второто – че не бива да е прекалено тежка. В най-добрия случай разстоянието между ръба на каската и веждите ви трябва да е два пръста.

Маска – Маската трябва да покрива добре лицето ви. Когато избирате, пробвайте различни модели, но не забравяйте да се съобразите с метеорологичните условия и времето навън. Маски със светли плаки се препоръчват, когато времето е облачно. Ако пък навън е светло и ясно, заложете на маска с тъмни плаки.

Облекло – Заложете на яке и панталон, които са от “дишащи” материи и които предпазват от студ, вятър, дъжд и сняг. Ключово за комфорта е облеклото да бъде термо- и водоустойчиво. По този начин си гарантирате, че тялото ви ще остане сухо, независимо дали навън прехвърчат снежинки или вали ситен дъжд.

Планината осигурява незабравими спомени за цялото семейство и за цял живот. Защитната екипировката гарантира сигурност, но правило номер едно е да се забавлявате. Подарете си ваканция сред великолепието на планината и снежната бяла покривка. Изживейте един ден (а защо не и цяла седмица) с много весели моменти и снежни приключения. Витоша е чудесен вариант, ако обичате планината, красивата природа и приключенията. Подгответе подходяща екипировка и се впуснете в зимни забавления.

This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).