Накратко за върховете на Витоша над 2200 м

Posted by: SofiaB
Category: Блог
поход в планината Витоша

Престой в хотел на Витоша само по себе си е уникално преживяване. В прохладата на планината и сред уюта на многобройните дървета всеки миг е вълшебен. Може да направите времето си още по-вълнуващо, като се предизвикате да покорите някой от върховете на Витоша. 

Върховете са повече от най-високите планински точки. Те са символ на силата и величието на природата. Покоряването им е израз на смелост, а гледките, разкриващи се от тях – просто невероятни. Върховете будят възхита и със своята височина, и със своята красота. 

Разбира се, не тръгвайте към планината, преди да проверите прогнозата за времето. Ако сте отседнали в хотел на Витоша, това може да стане лесно и бързо. Ще имате достъп до високоскоростна безжична интернет връзка. А и почти всеки телефон в днешно време позволява само с няколко клика да видите времето във всяка точка от света. 

Най-добре би било денят да бъде ясен и слънчев, без облаци. Така ще може да се насладите на гледките по пътя и изкачването ще бъде по-лесно. Особено ако сте начинаещи. 

Черни връх (2290 м)

С височина 2290 м, първенец е Черни връх. Вероятно и вие се сещате за него, когато мислите кои върхове се намират тук. Може да стигнете до върха от хотел на Витоша “Морени”. Ще ви е нужен час, за да стигнете до най-високата точка на планината, и още толкова, за да се върнете. 

Може да тръгнете и от хижа “Алеко”. Всъщност един от най-популярните маршрути, любими за приключенците, е хижа “Алеко” – връх Черни връх. Който и път да изберете, няма да сгрешите. С всяка крачка пред очите ви ще се разкриват нови и нови красиви гледки, а горе на върха може да изпиете чаша чай или да похапнете супа. 

Връх Голям Резен (2277 м)

Вторият по височина връх е разположен в посока изток от Черни връх. До него също може да стигнете от хотел “Морени” и от първата хижа, построена тук – хижа “Алеко”. Ще ви трябва час, за да стигнете, и също толкова, за да върнете. Така че, ако решите да покорите втория по височина двухилядник, си отделете около два-два и половина часа.

Върхът се издига на 2277 м височина, което го прави само с 13 м по-нисък от Черни връх. Ако следите стриктно червената маркировка, по пътя пред вас ще се открие чешма. Може да направите кратка спирка, за да утолите жаждата. Но разбира се, ви съветваме да не тръгвате на поход без вода. 

жена в планината

Връх Скопарник (2226 м)

Името на третия по височина връх на Витоша означава стара, стръмна планина. Място на туристически маршрути и приключения, този връх сякаш не е добре познат от мнозина. А си заслужава да бъде изкачен. Най-малко заради панорамата към върховете на Рила, която се разкрива при ясно време. 

Ако сте се изкачили до Черни връх, трябва само да поемете по пътеката за с. Железница. За да стигнете от Черни връх до връх Скопарник, ще са ви нужни 30-40 минути. 

Връх Карачаир (2208 м)

На югоизток от връх Скопарник е връх Карачаир – четвъртият най-висок връх на Витоша. Това е и последният връх в планината с височина над 2200 м. 

Той представлява голямо равно поле, изпълнено с малки тревички и редки видове растителност. Въпреки предимно равнинния терен, районът на връхната му точка е скалист. От западните подножия на върха води началото си река Струма. 

трекинг маршрути около хотел на Витоша

Престой в хотел на Витоша: Възможност да опознаете планината

Общият брой на всички върхове, които може да откриете на Витоша, надхвърля 100. Днес се фокусирахме само върху тези, които гордо се извисяват на над 2200 м надморска височина. Има още толкова много, които си струва да бъдат проучени и покорени. 

Отседнете в хотел до Витоша и опознайте планината. Тя е истинско съкровище. Уютно разположена на крачка от столицата София, предлага чист въздух, възможност за отмора и много приключения. Бърза разходка, продължителен преход или изчакване на планински връх – вие избирате. А ние от хотел “Морени” ще се погрижим да релаксирате в комфортна и уютна обстановка след дългия ден в една от красивите български планини.

This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).