Планински поход на Витоша: Какво трябва да знаете?

Posted by: HotelBox
Category: Блог
красотата на Витоша през пролетта

Планинските походи на Витоша могат да бъдат вълнуващи приключения, но е важно да се подготвите правилно, за да бъдете спокойни. Това означава да следвате няколко основни правила преди и по време на разходката, за да сте сигурни, че ще се насладите максимално на красивите пейзажи. В настоящата статия ви споделяме какво трябва да имате предвид, когато се отправяте по пътеките на Витоша.

Първо, вземете под внимание физическата си подготовка. 

Ако не сте свикнали с ходенето на дълги разстояния, изберете близък и кратък маршрут. Избягвайте да тръгвате на планина сами особено ако никога преди не сте го правили. Планините могат да бъдат колкото красиви, толкова и опасни. 

Не са за подценяване фактори като промяна в метеорологичните условия и стръмни склонове. Избягвайте да тръгвате на планина, когато има силни ветрове или силен дъжд. Ако досега не сте се разхождали на Витоша, може да се включите в група, за да се чувствате по-спокойни. 

Второ, изберете правилното облекло. 

В зависимост от сезона, в който сте решили да опознаете тайните кътчета на планината, ще се нуждаете от различно облекло. Важно е да носите удобни и леки дрехи, които ще ви позволят да се движите свободно и да се чувствате комфортно. Добре е да облечете няколко ката дрехи, за да може да регулирате по-лесно температурата на тялото. 

Обърнете внимание и на обувките. Те също трябва да са удобни и съобразени с терена, който ще изкачвате. Препоръчваме ви да сложите в раницата и един чифт резервни чорапи. Няма да ви натежат, а е добре да имате подръка, ако намокрите тези, с които сте. 

Трето, уверете се, че сте сложили всичко необходимо в раницата. 

Носете със себе си храна и напитки. 

Това са две от най-важните неща, които трябва задължително да вземете, когато тръгвате на поход. Тялото изразходва немалко енергия по време на разходка, затова е важно да имате вода и храна, за да презаредите. Заложете на лека храна, която дава сила и енергия – например ядки, сушени плодове, сандвичи.

Не пропускайте слънцезащитата и слънчевите очила.

Преди да се отправите към Витоша, е добра идея да нанесете щедро количество слънцезащитен крем върху откритите части на тялото. Изберете и подходящи слънчеви очила, за да предпазите очите и лицето от вредните UV лъчи. 

Препоръчваме ви да си вземете още комплект за първа помощ. 

Падане или подхлъзване – риск от наранявания в планината винаги има. Лепенки, бинт и спирт (или друго средство за дезинфекция) биха свършили чудесна работа в такива ситуации. Затова е добре да сложите в раницата и миниаптечка. 

раница за поход на Витоша

Добре е да вземете също компас и фенерче.

Компасът не заема много място, а е незаменим помощник в ориентирането. Въпреки че съвременните технологии като GPS са все по-широко използвани, компасът все още е важен за навигацията в планината. 

Фенерчето също е лесно преносимо и важно особено ако преходът ви продължи до късно вечер. Светлината може да се използва за сигнализация или за осветяване пътя в тъмното. Разбира се, най-добре да не оставате по тъмно в планината, но ако все пак започне да се смрачава по време на разходката, фенерчето ще ви помогне да се ориентирате. 

Добавете в багажа също джобно ножче и външна батерия.

Джобното ножче може да ви е полезно в различни ситуации – например при приготвяне на храна и в случай на необходимост да срежете въжета.

Външната батерия е още едно нещо, което ви съветваме да добавите в раницата. Лесно ще може да заредите телефона си, ако няма батерия, а трябва да се обадите или искате да запечатате красивите мигове от похода. 

Четвърто, бъдете отговорни към природата. 

Съберете в отделна торбичка всички боклуци, които генерирате и срещнете по пътя. Опаковки от храни и бутилки нямат място в планината, затова не забравяйте да ги изхвърлите в края на разходката в подходящ контейнер. 

поляни с пролетни цветя на Витоша

Няма съмнение, че походите в планината са чудесен начин за прекарване на време сред природата. Не подценявайте предварителната подготовка. Вземете предвид гореизброените неща и със сигурност ще се насладите на приятни мигове, спокойствие и красиви гледки.

 

20% ОТСТЪПКА

Валиден от 17.11 - 30.11.2023

За делнични дни

(от неделя до четвъртък до март 2024г)

с промо код:

BLACKFRIDAY

-20% ЧЕРЕН ПЕТЪК