Витоша ски писти: Къде да карате ски?

Posted by: HotelBox
Category: Uncategorized
Витоша през зимата

България е като късче от рая. В очите на чужденците страната ни е най-добре позната с древната си история и красивата си природа. А когато говорим за природни хубости, винаги се сещаме за морето, горите, планините. Стане ли дума пък за зимни курорти, сякаш първо в ума ни изникват Банско, Пампорово, Боровец. Но знаете ли, че може да карате ски на Витоша? Само на крачка от столицата, Витоша предлага отлични условия за отдих и забавления. Днес ви разказваме за няколко разположени на Витоша ски писти, където може да се забавлявате с цялото семейство през идните зимни месеци. 

Ски на Витоша – забавления за малки и големи

Витоша е прекрасен избор за уикенд бягство или по-дълга почивка. Свежият планински въздух едновременно зарежда и вдъхновява за снежни весели игри. Спускане с шейни, каране на ски, забавления на сноуборд… мисълта за всичко това не ви ли кара да искате да стегнете още сега багажа и да се отправите към планината? 

Обща дължина на ски пистите на Витоша е 29 км. Терените са с различно ниво на трудност. Някои са подходящи за напълно начинаещи скиори и сноубордисти. На други е по-добре да се спускате само ако имате опит. И любители на ските, и тези, които искат да направят първите си крачки по пистите – всички са добре дошли. 

Ски училища на Витоша

Изберете ски училище на Витоша и открехнете за себе си или своя малчуган вратата към вълнуващия свят на зимните спортове. Професионален инструктор ще ви помогне да усъвършенствате умения си, но и ще ви вдъхнови да се наслаждавате на красотата и адреналина, които идват със зимните спортове. Цената най-често зависи от два фактора. Първият е броят часове, за които учителят ще е ангажиран с вас. На второ място, цената се определя от това дали сте сами или в група (с приятели, семейството, други учащи). 

Учителят по всяка вероятност ще ви започне с правилата за безопасност. Но за ваша информация споделяме някои от основните:

  • Изберете ски писта според уменията и възможностите си;
  • Движете се с безопасна скорост, която ви позволява да спрете във всеки момент;
  • Пазете себе си и околните, когато карате;
  • Наслаждавайте се на природата и я пазете.

 

сняг на Витоша

Разположени на Витоша ски писти

Зелено, синьо, червено, черно – запомнете добре тези цветове и какво се обозначава с всеки от тях. 

Прието е пистите, които са подходящи за скиори без опит, да се обозначават със зелен цвят. Лесно може да запомните – зелен цвят ви подсказва, че имате зелена светлина да се забавлявате без особени притеснения. От пистите на Витоша подходящи за напълно начинаещи са Зелена писта, Синя писта (учебна), Меча поляна и Писта за ски бягане (3 км).

Ако със зелено се маркират много леките ски писти, но синьо е цветът за лесните. Във Витоша такива са Лалето 3, Черни връх, Синя писта, Ски път Лалето и Ветровала. 

Червено следва да ви сигнализира за повишена бдителност и повече внимание. Тези писти, които се маркират в червено, са предназначени за опитни скиори и сноубордисти. Ако сте такъв, за вас на Витоша са подходящи Лалето 1, Стената, Диагонала 1 и Диагонала 2.

Само за експерти пък са пистите, които се отбелязват в черно. От разположените на Витоша ски писти това са Лалето 2 и Козирката на Боби. 

В заключение

Вече знаете кои писти на Витоша какво ниво на трудност предлагат. Остава само едно – да грабнете своето ски оборудване, да се качите на колата и да се тръгнете към планината. И бъдете сигурни – навън температурите може да са ниски, но когато се отдадете на вълнението на зимните спортове, сърцата ви ще преливат от радост. И все пак, топла супа или хубав билков чай са чудесен начин да се сгреете в края на снежния ден.

каране на ски в разположените на Витоша ски писти