Витоша ски писти: Къде да карате ски?

Posted by: SofiaB
Category: Uncategorized
Витоша през зимата

България е като късче от рая. В очите на чужденците страната ни е най-добре позната с древната си история и красивата си природа. А когато говорим за природни хубости, винаги се сещаме за морето, горите, планините. Стане ли дума пък за зимни курорти, сякаш първо в ума ни изникват Банско, Пампорово, Боровец. Но знаете ли, че може да карате ски на Витоша? Само на крачка от столицата, Витоша предлага отлични условия за отдих и забавления. Днес ви разказваме за няколко разположени на Витоша ски писти, където може да се забавлявате с цялото семейство през идните зимни месеци. 

Ски на Витоша – забавления за малки и големи

Витоша е прекрасен избор за уикенд бягство или по-дълга почивка. Свежият планински въздух едновременно зарежда и вдъхновява за снежни весели игри. Спускане с шейни, каране на ски, забавления на сноуборд… мисълта за всичко това не ви ли кара да искате да стегнете още сега багажа и да се отправите към планината? 

Обща дължина на ски пистите на Витоша е 29 км. Терените са с различно ниво на трудност. Някои са подходящи за напълно начинаещи скиори и сноубордисти. На други е по-добре да се спускате само ако имате опит. И любители на ските, и тези, които искат да направят първите си крачки по пистите – всички са добре дошли. 

Ски училища на Витоша

Изберете ски училище на Витоша и открехнете за себе си или своя малчуган вратата към вълнуващия свят на зимните спортове. Професионален инструктор ще ви помогне да усъвършенствате умения си, но и ще ви вдъхнови да се наслаждавате на красотата и адреналина, които идват със зимните спортове. Цената най-често зависи от два фактора. Първият е броят часове, за които учителят ще е ангажиран с вас. На второ място, цената се определя от това дали сте сами или в група (с приятели, семейството, други учащи). 

Учителят по всяка вероятност ще ви започне с правилата за безопасност. Но за ваша информация споделяме някои от основните:

  • Изберете ски писта според уменията и възможностите си;
  • Движете се с безопасна скорост, която ви позволява да спрете във всеки момент;
  • Пазете себе си и околните, когато карате;
  • Наслаждавайте се на природата и я пазете.

 

сняг на Витоша

Разположени на Витоша ски писти

Зелено, синьо, червено, черно – запомнете добре тези цветове и какво се обозначава с всеки от тях. 

Прието е пистите, които са подходящи за скиори без опит, да се обозначават със зелен цвят. Лесно може да запомните – зелен цвят ви подсказва, че имате зелена светлина да се забавлявате без особени притеснения. От пистите на Витоша подходящи за напълно начинаещи са Зелена писта, Синя писта (учебна), Меча поляна и Писта за ски бягане (3 км).

Ако със зелено се маркират много леките ски писти, но синьо е цветът за лесните. Във Витоша такива са Лалето 3, Черни връх, Синя писта, Ски път Лалето и Ветровала. 

Червено следва да ви сигнализира за повишена бдителност и повече внимание. Тези писти, които се маркират в червено, са предназначени за опитни скиори и сноубордисти. Ако сте такъв, за вас на Витоша са подходящи Лалето 1, Стената, Диагонала 1 и Диагонала 2.

Само за експерти пък са пистите, които се отбелязват в черно. От разположените на Витоша ски писти това са Лалето 2 и Козирката на Боби. 

В заключение

Вече знаете кои писти на Витоша какво ниво на трудност предлагат. Остава само едно – да грабнете своето ски оборудване, да се качите на колата и да се тръгнете към планината. И бъдете сигурни – навън температурите може да са ниски, но когато се отдадете на вълнението на зимните спортове, сърцата ви ще преливат от радост. И все пак, топла супа или хубав билков чай са чудесен начин да се сгреете в края на снежния ден.

каране на ски в разположените на Витоша ски писти

This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).