10 места за еднодневна разходка до София (част 1)

Posted by: SofiaB
Category: Блог
семейна разходка до София

Температурите навън се затоплят все повече, а с това нараства и желанието ни за разходка. Слънчевите лъчи ни карат да заменим якетата с тениски, а дамската чанта – с раница. Макар бутикови хотели на Витоша да предлагат чудесни условия за отмора, нищо не може да се сравни с разходка в планината. 

Прекрасното време ни дава възможност да опознаем отблизо София и околностите. За еднодневна разходка в столицата можете да изберете между музеи, паркове, забележителности и още много интересни места. Днес обаче ще ви разкрием интересни места в близост до нея. 

Ако обичате приключенията и използвате всеки момент да се впуснете в нови такива, то тази е за вас. Даваме ви 10 идеи за еднодневна разходка до София. Признаваме, да изберем само 10 места от толкова красиви дестинации не беше лесно. Има толкова красиви кътчета в България, които трябва да се посетят. Въпреки това, събрахме нялко идеи. А ето тук може да прочетете повече за връх Камен дел, Златните мостове и Боянският водопад. А сега ви представяме нашите 10 нови предложения. 

За разходка с деца: Парк “Камбаните” и крепостта “Цари мали град”

Парк “Камбаните”

Паркът е разположен на прекрасно място – сред гора с иглолистни и широколистни дървета, и както името му подсказва, разполага с камбани. Камбаните са различни по големина – има малки и големи, а общият им брой надхвърля 100. Няма да ви издаваме историята зад мястото, за да събудим любопитството ви и да го посетите. Сега само ще загатнем, че през 1979 г. делегации от различни страни носят по една камбана от своята държава.

Сигурни сме, че мястото ще се хареса много и на малчуганите. Ето защо ви препоръчваме тази разходка да я организирате в компанията на децата. Лесно се стига с кола. При малко повече късмет може да паркирате на паркинга. В парка има поляни с маси и пейки, идеални за пикник или настолни игри. 

парк Камбаните до София, подходящ за семейна разходка

Крепост “Цари Мали град”

Още едно място, което ви препоръчваме да посетите семейно – това е крепостта “Цари мали град” в село Белчин. За да се качите до върха на крепостта, може да използвате единствения у нас релсов фуникуляр или да минете по екопътеката. Има табели, така че не се притеснявайте, лесно ще се ориентирате. Има и пейки по пътя, така че ако се уморите, може да спрете за глътка свеж въздух.

В кулите на комплекса има музейна експозиция. Осигурени са и забавления за децата. Малчуганите могат да се катерят по въжена пирамида или да преминат през въжен мост. В близост до въжената пирамида ще видите пързалка. Има масички и пейки, така че ако сте приготвили предварително храна, може да похапнете там. 

Римска крепост Цари Мали град

Панчарево и Чавдар – две села, които трябва да посетите

Ако искате да избягате от големия град и в същото време да не сте далеч от столицата, село Панчарево е точното място за вас. Красивата природата и разположението му недалеч от столицата го правят предпочитано място за отдих и почивка. Селото е добре познато сред столичани и гости на София със своето езеро. Панчаревското езеро е изкуствено създадено изкуствено в средата на миналия век, но това не го прави малко красиво. Задължително го посетете и си направете снимки за спомен. 

Непременно се отбийте и до село Чавдар, известно с уникалния си европейски облик. Селото преобръща представата за българските села и радва гостите с красиви фонтани, добре поддържани беседки за отдих, дървени мостове. Най-популярен е археологическият парк, който носи името Тополница и който връща посетителите назад във времето до епохата на неолита. В селото гостите може да се запознаете с местните традиции и обичаи, да запалите свещ за здраве в църквата “Св. Петка” или просто да се разходите из подбалканското селце.

село Чавдар в Софийска област

Съвсем скоро във втора част ще ви дадем още интересни идеи кои места да посетите. Ще обърнем поглед към свети обители и ще ви разкажем за някои от манастирите в района. Ще ви споделим защо да посетите язовир Белмекен, Костенския водопад и местност “Дендрариум”. Без значение дали сте отседнали в бутикови хотели на Витоша или сте от София, сигурни сме, че за вас ще бъде интересно да ги видите. 

This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).