10 места за еднодневна разходка до София (част 1)

Posted by: HotelBox
Category: Блог
семейна разходка до София

Температурите навън се затоплят все повече, а с това нараства и желанието ни за разходка. Слънчевите лъчи ни карат да заменим якетата с тениски, а дамската чанта – с раница. Макар бутикови хотели на Витоша да предлагат чудесни условия за отмора, нищо не може да се сравни с разходка в планината. 

Прекрасното време ни дава възможност да опознаем отблизо София и околностите. За еднодневна разходка в столицата можете да изберете между музеи, паркове, забележителности и още много интересни места. Днес обаче ще ви разкрием интересни места в близост до нея. 

Ако обичате приключенията и използвате всеки момент да се впуснете в нови такива, то тази е за вас. Даваме ви 10 идеи за еднодневна разходка до София. Признаваме, да изберем само 10 места от толкова красиви дестинации не беше лесно. Има толкова красиви кътчета в България, които трябва да се посетят. Въпреки това, събрахме нялко идеи. А ето тук може да прочетете повече за връх Камен дел, Златните мостове и Боянският водопад. А сега ви представяме нашите 10 нови предложения. 

За разходка с деца: Парк “Камбаните” и крепостта “Цари мали град”

Парк “Камбаните”

Паркът е разположен на прекрасно място – сред гора с иглолистни и широколистни дървета, и както името му подсказва, разполага с камбани. Камбаните са различни по големина – има малки и големи, а общият им брой надхвърля 100. Няма да ви издаваме историята зад мястото, за да събудим любопитството ви и да го посетите. Сега само ще загатнем, че през 1979 г. делегации от различни страни носят по една камбана от своята държава.

Сигурни сме, че мястото ще се хареса много и на малчуганите. Ето защо ви препоръчваме тази разходка да я организирате в компанията на децата. Лесно се стига с кола. При малко повече късмет може да паркирате на паркинга. В парка има поляни с маси и пейки, идеални за пикник или настолни игри. 

парк Камбаните до София, подходящ за семейна разходка

Крепост “Цари Мали град”

Още едно място, което ви препоръчваме да посетите семейно – това е крепостта “Цари мали град” в село Белчин. За да се качите до върха на крепостта, може да използвате единствения у нас релсов фуникуляр или да минете по екопътеката. Има табели, така че не се притеснявайте, лесно ще се ориентирате. Има и пейки по пътя, така че ако се уморите, може да спрете за глътка свеж въздух.

В кулите на комплекса има музейна експозиция. Осигурени са и забавления за децата. Малчуганите могат да се катерят по въжена пирамида или да преминат през въжен мост. В близост до въжената пирамида ще видите пързалка. Има масички и пейки, така че ако сте приготвили предварително храна, може да похапнете там. 

Римска крепост Цари Мали град

Панчарево и Чавдар – две села, които трябва да посетите

Ако искате да избягате от големия град и в същото време да не сте далеч от столицата, село Панчарево е точното място за вас. Красивата природата и разположението му недалеч от столицата го правят предпочитано място за отдих и почивка. Селото е добре познато сред столичани и гости на София със своето езеро. Панчаревското езеро е изкуствено създадено изкуствено в средата на миналия век, но това не го прави малко красиво. Задължително го посетете и си направете снимки за спомен. 

Непременно се отбийте и до село Чавдар, известно с уникалния си европейски облик. Селото преобръща представата за българските села и радва гостите с красиви фонтани, добре поддържани беседки за отдих, дървени мостове. Най-популярен е археологическият парк, който носи името Тополница и който връща посетителите назад във времето до епохата на неолита. В селото гостите може да се запознаете с местните традиции и обичаи, да запалите свещ за здраве в църквата “Св. Петка” или просто да се разходите из подбалканското селце.

село Чавдар в Софийска област

Съвсем скоро във втора част ще ви дадем още интересни идеи кои места да посетите. Ще обърнем поглед към свети обители и ще ви разкажем за някои от манастирите в района. Ще ви споделим защо да посетите язовир Белмекен, Костенския водопад и местност “Дендрариум”. Без значение дали сте отседнали в бутикови хотели на Витоша или сте от София, сигурни сме, че за вас ще бъде интересно да ги видите.