3 предложения за семейна разходка около София

Posted by: HotelBox
Category: Блог
семейна разходка около София - във Витоша

Макар и малка страна, България е пълна с красоти. Гордо извисяващи се върхове, приказни водопади, вълшебни кътчета. От всеки ъгъл се откриват красиви гледки и чудни места.

Само около столицата сигурно може да изброим десетки, ако не и стотици места, подходящи за разходка. Кратка или продължителна, на крачка от София или по-далеч от нея, за един ден или за уикенда. Столицата и околността предлагат възможности за разходка, подходящи за всеки вкус и възможности.

Едно от най-големите предимства на София е, че е разположена в близост до планина. Чистият въздух на Витоша и невероятните панорамни гледки, които се разкриват, превръщат планината в любимо място за отмора както на софиянци, така и на гостите на столицата.

Ако и вие имате нужда от “глътка свеж въздух” от натовареното ежедневие и искате да “презаредите батериите”, планината е точното място. Разказваме ви за 3 места, които може да посетите със семейството си. Вярваме, че ще успеем да ви вдъхновим да стегнете раниците и да се отправите на семейно приключение, без значение дали сте жители или гости на столицата.

Преди да ви разкрием нашите предложения за семейна разходка, отправяме една препоръка към гостите на София. Отседнете в хотел на Витоша. Няма нищо по-вдъхновяващо от това сутрешното кафе да бъде придружено от гледка към планината.


Връх Камен дел

Не бързайте да си представяте дълго разстояние и изморително изкачване. Това е връх, който и малки, и големи могат да покорят. А ако трябва да сме максимално честни, изкачването на върха е трудно да се нарече покоряване. Маршрутът е лек и приятен, почти без наклон, но удоволствието от това да се насладите на разкриващата се гледка е несравнимо. Преходът може да ви отнеме около час и половина. Зависи от темпото, с което вие и малчуганите се движите.

Има няколко маршрута, които могат да ви отведат до върха. Най-бързият и лесен е този от хижа “Алеко”. До самата хижа също може да стигнете лесно. Тя се намира на 600 м от хотел “Морени”, който пък е последната спирка на автобус 66. Дори да не разполагате с личен автомобил, това няма да се окаже пречка да се впуснете в еднодневно семейно приключение. С автобуса може да стигнете до хотела, оттам до хижата, след което да поемете към пътеката срещу изхода на кабинковия лифт от “Симеоново”. Няма табели, но има маркировка. Следвайте я внимателно, тя ще ви отведе към върха.

“Златните мостове”

От хижа “Алеко” може да се насочите и към “Златните мостове”. Не, това не са мостове от злато. Това е красива местност, в която е разположена най-голямата каменна река. Вероятно се питате защо тогава местността носи точно това име. Някои смятат, че между камъните пространството е било покрито със златист пясък. Според други – камъните преди време са били покрити със златист мъх. Макар да не знаем каква е истината, е факт, че това е това е невероятен геоложки феномен. Разположен е в долината на река Владайска и се простира на площ от над 846 хектара.

Освен че местността е много красива, може удобно да стигнете до нея с градски транспорт. До “Златните мостове” ще ви отведе автобус 63. Друга добра новина е, че от “Златните мостове” началото си водят и други маршрути. Местността може да бъде не ваша крайна дестинация, а само една от вашите спирки по пътя на семейното ви приключение От тук може да се отправите към Копитото, хижа Едевлвайс, Боянския водопад. Много интересни и красиви места се намират в близост.

Местност Златни мостове във Витоша
Боянският водопад

Както споменахме, от “Златните мостове” може да стигнете до Боянския водопад. Слизайки на спирката на автобус 63, трябва да се отправите към местността, след това към хижа “Момина скала” и след още 10-15 минути ходене ще се озовете край Боянския водопад. Това е най-големият водопад във Витоша, с височина от 25 м. За него Вазов пише: “Тоя водопад ти се струва, че не иде от върха на Витоша, а нейде от небесните висини, носейки със себе си лучите на синевата и шума на бурите им.” И наистина – мястото е изключително и подходящо за еднодневна разходка.

Пътеката до водопада е приятна, но на места леко стръмна. Имайте едно наум, ако сте решили да се разходите до него с децата. Най-вероятно на места ще трябва да ги придържате за ръка. Разбира се, като на всяка друга разходка в планината, тръгнете с подходящо облекло. По възможност сложете туристически обувки и пригответе храна и напитки за из път. Маршрутът не е труден, но разходката може да ви измори, а храната и напитките ще ви дадат възможност да се подкрепите.

Най-големият водопад във Витоша - Боянският водопад