11 причини защо обичаме планината

Posted by: SofiaB
Category: Блог
любов към планината

Отиде ли човек в планината, остава омагьосан. От чудните пейзажни гледки, от невероятния аромат на борови клонки, от уюта, който тя носи. Планината е истинско вълшебство. Една пленяваща магия. 

Ако поне веднъж сте се разхождали в планината, знаете добре за какво говорим. А знаете ли, че на 11 декември отбелязваме Международния ден на планината? По този повод решихме да ви споделим нашите 11 причини защо я обичаме. 

Разбира се, ще ви очакваме при нас, за да докоснете до неповторимото очарование на планината. Като бутиков хотел на Витоша, хотел Морени ви дава възможност да усетите нейната магия и да съчетаете разходката край Витоша с невероятно кулинарно изживяване.

И така. Ето ги нашите топ 11 причини защо обичаме да посещаваме планината:

 

1. Дарява ни с чист въздух

Сигурни сме, че щом чуете планина, една от първите ви асоциации е чист въздух. Планината доказва, че съществува бягство от мръсния градски въздух, от задръстванията, от хилядите автомобили. Тя е любимо място за отмора от шума и навалицата и предлага безкрайно спокойствие и тишина. 

2. Пред очите ни се разкриват великолепни гледки

Несъмнено обичаме планината и заради гледките, с които ни впечатлява всеки път. Като умел художник със своите багри и цветове рисува пейзажи, които ни оставят без думи. Планината притежава необясним магнетизъм и ни кара да се преклоним пред нейната красота.

3. Позволява ни да избягаме от натовареното ежедневие 

Планината ни дава възможност да оставим зад гърба си стреса и да сложим на гърба си раница и да се впуснем в незабравимо приключение. Вкусна храна, горещи напитки, удобни обувки и топли дрехи. Ето от колко малко се нуждаем, за да се насладим на магията на планината.

4. Зарежда ни с положителни емоции

Разходките в планината влияят на настроението ни. Зареждат ни с енергия и радост и ни карат да се откъснем за миг от ежедневните задължения. Правят ни по-вдъхновени и по-щастливи. Времето, прекарано на чист въздух, намалява стреса и избистря ума.

5. Зарежда ни със спокойствие

Само си представете – лекият повей на вятъра разрошва косите ви, чувате в далечината тихото ромолене на планинските поточета и усещате безметежно спокойствие. Как да не обичаме планината? Само тук може да се насладим на всичко това. Тя е правилната дестинация за моментите, в които копнеем за истинска почивка, за релаксация, за спокойствие. 

6. Кара ни да се чувстваме свободни и живи

Планината носи несравнимо усещане за свобода. Кара ни да забравим за всички тревоги, задължения и притеснения. Истинска наслада е да се разхождаме по многобройните планински кътчета, да се радваме на чистия въздух и да отпиваме топъл билков чай. 

7. Учи ни на сила и на търпение

Покорявайки дадем връх, ние всъщност покоряваме себе си. Надмогваме страховете си, изправяме се и преодоляваме себе си. Планината учи на сила, на търпение, на упоритост. Показва ни, че не трябва да се отказваме и че не бива да не спираме пред трудности и предизвикателства. 

8. Дава ни възможност да споделим време с любимите си хора

Няма нищо по-ценно от времето, прекарано с близките, а разходките в планината са чудесен начин да прекараме време с любимите си хора и да се впуснем в семейно приключение. Заедно с близките си може да опознаваме нови места, да покорим връх, да създадем незабравими спомени. 

9. Позволява ни да останем насаме с мислите си 

Когато имаме нужда да останем насаме със себе си, най-доброто решение е да се насочим към планината. Колкото по-нависоко се изкачваме, толкова по-засемени се чувстваме. Планината ни учи да се радваме на това, което е тук и сега, да оценяваме настоящия момент. Помага ни да се свържем със себе си и да чуем вътрешния си глас. 

10. Предлага ни чудесна възможност за почивка

Красотата на природата успокоява душата, разходката тонизира тялото, а чистият въздух лекува ума от негативните мисли. Или както казва Брук Хемптън: “Животът е много по-малко гаден, когато му добавиш планински въздух, огън и малко тишина и спокойствие.”

11. Кара ни да се чувстваме сякаш сме у дома

В планината ни е топло, комфортно, уютно, спокойно. Сякаш сме си вкъщи. Майката природа с нежна ласка ни прегръща и тихо ни нашепва, че всичко ще бъде наред. Времето, прекарано сред природата, е най-доброто лекарството за тялото и душата. То е като терапия, която успокоява мислите и ума ни и която ни помага да избистрим съзнанието си.

This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).