11 причини защо обичаме планината

Posted by: HotelBox
Category: Блог
любов към планината

Отиде ли човек в планината, остава омагьосан. От чудните пейзажни гледки, от невероятния аромат на борови клонки, от уюта, който тя носи. Планината е истинско вълшебство. Една пленяваща магия. 

Ако поне веднъж сте се разхождали в планината, знаете добре за какво говорим. А знаете ли, че на 11 декември отбелязваме Международния ден на планината? По този повод решихме да ви споделим нашите 11 причини защо я обичаме. 

Разбира се, ще ви очакваме при нас, за да докоснете до неповторимото очарование на планината. Като бутиков хотел на Витоша, хотел Морени ви дава възможност да усетите нейната магия и да съчетаете разходката край Витоша с невероятно кулинарно изживяване.

И така. Ето ги нашите топ 11 причини защо обичаме да посещаваме планината:

 

1. Дарява ни с чист въздух

Сигурни сме, че щом чуете планина, една от първите ви асоциации е чист въздух. Планината доказва, че съществува бягство от мръсния градски въздух, от задръстванията, от хилядите автомобили. Тя е любимо място за отмора от шума и навалицата и предлага безкрайно спокойствие и тишина. 

2. Пред очите ни се разкриват великолепни гледки

Несъмнено обичаме планината и заради гледките, с които ни впечатлява всеки път. Като умел художник със своите багри и цветове рисува пейзажи, които ни оставят без думи. Планината притежава необясним магнетизъм и ни кара да се преклоним пред нейната красота.

3. Позволява ни да избягаме от натовареното ежедневие 

Планината ни дава възможност да оставим зад гърба си стреса и да сложим на гърба си раница и да се впуснем в незабравимо приключение. Вкусна храна, горещи напитки, удобни обувки и топли дрехи. Ето от колко малко се нуждаем, за да се насладим на магията на планината.

4. Зарежда ни с положителни емоции

Разходките в планината влияят на настроението ни. Зареждат ни с енергия и радост и ни карат да се откъснем за миг от ежедневните задължения. Правят ни по-вдъхновени и по-щастливи. Времето, прекарано на чист въздух, намалява стреса и избистря ума.

5. Зарежда ни със спокойствие

Само си представете – лекият повей на вятъра разрошва косите ви, чувате в далечината тихото ромолене на планинските поточета и усещате безметежно спокойствие. Как да не обичаме планината? Само тук може да се насладим на всичко това. Тя е правилната дестинация за моментите, в които копнеем за истинска почивка, за релаксация, за спокойствие. 

6. Кара ни да се чувстваме свободни и живи

Планината носи несравнимо усещане за свобода. Кара ни да забравим за всички тревоги, задължения и притеснения. Истинска наслада е да се разхождаме по многобройните планински кътчета, да се радваме на чистия въздух и да отпиваме топъл билков чай. 

7. Учи ни на сила и на търпение

Покорявайки дадем връх, ние всъщност покоряваме себе си. Надмогваме страховете си, изправяме се и преодоляваме себе си. Планината учи на сила, на търпение, на упоритост. Показва ни, че не трябва да се отказваме и че не бива да не спираме пред трудности и предизвикателства. 

8. Дава ни възможност да споделим време с любимите си хора

Няма нищо по-ценно от времето, прекарано с близките, а разходките в планината са чудесен начин да прекараме време с любимите си хора и да се впуснем в семейно приключение. Заедно с близките си може да опознаваме нови места, да покорим връх, да създадем незабравими спомени. 

9. Позволява ни да останем насаме с мислите си 

Когато имаме нужда да останем насаме със себе си, най-доброто решение е да се насочим към планината. Колкото по-нависоко се изкачваме, толкова по-засемени се чувстваме. Планината ни учи да се радваме на това, което е тук и сега, да оценяваме настоящия момент. Помага ни да се свържем със себе си и да чуем вътрешния си глас. 

10. Предлага ни чудесна възможност за почивка

Красотата на природата успокоява душата, разходката тонизира тялото, а чистият въздух лекува ума от негативните мисли. Или както казва Брук Хемптън: “Животът е много по-малко гаден, когато му добавиш планински въздух, огън и малко тишина и спокойствие.”

11. Кара ни да се чувстваме сякаш сме у дома

В планината ни е топло, комфортно, уютно, спокойно. Сякаш сме си вкъщи. Майката природа с нежна ласка ни прегръща и тихо ни нашепва, че всичко ще бъде наред. Времето, прекарано сред природата, е най-доброто лекарството за тялото и душата. То е като терапия, която успокоява мислите и ума ни и която ни помага да избистрим съзнанието си.