Драгалевски манастир - Легенди, история, съвремие

Posted by: SofiaB
Category: Блог
Драгалевският манастир около София, сгушен в полите на Витоша

Наскоро ви дадохме 3 предложения за места около София, които може да посетите със семейството си. Днес ви разказваме за още едно място около столицата, подходящо за крайградска разходка – Драгалевския манастир. Китно сгушен в полите на Витоша, той носи името “Успение Богородично” и ежегодно привлича гости и жители на най-големия български град.

Може да съчетаете посещението на манастира с вкусно хапване в ресторант на Витоша – например този в хотел Морени. Хотелът се намира на 10 км от манастира и ще ви трябват около 15 минути с кола, за да стигнете до него. Уютната обстановка, апетитните ястия, изисканите напитки и не на последно място, вълшебната панорамна гледка ще направят финала на разходката ви наистина запомнящ се. В ресторанта са добре дошли и домашни любимци. Ако сте поели на разходка с четириногия ви приятел, може спокойно да се отбиете до заведението с него.

разходка до Драгалевския манастир след обяд в ресторант на Витоша

И така. Защо да посетите Драгалевския манастир? На първо място, районът е чудесен за разходка. Чистият въздух на Витоша, съчетан със спокойствието, което струи от мястото, превръщат манастира в духовно средище, в който може да откриете уединение с природата и Бога. Реката под манастира и чешмичката със студена вода носят истинска прохлада в горещите месеци, а през зимните – мястото носи топлина и уют в сърцата и душите. Драгалевският манастир е истински център за духовно презареждане.

Може да го посетите целогодишно. И лете, и зиме със сигурност ще срещнете много хора, които искат да запалят свещичка за здраве и да се насладят на красотата на района. Само не забравяйте, преди да тръгнете, да проверите работното време на светата обител. За шофьорите има удобен паркинг над манастира. Лесно и бързо може да стигнете със собствен автомобил до храма. Ако предпочитате да пътувате с градски транспорт, трябва да се се качите на автобусна линия 66.

Спокойствие, запазени сгради и страхотно изкуство ви очакват тук. А зад внушителния зид на манастира, се крие славна история. Драгалевският манастир ще ви впечатли и със своето минало.

Това е един от 14-те манастира в околностите на София, които формират Софийската Света гора. Основан е от цар Иван Александър през 1345 г., но само няколко години по-късно – през 1382 г. – при завладяването на София е опожарен от османските турци. Близо 100 години след опожаряването, през 1476 г., е възстановен от Радослав Мавър – софийски болярин, който със семейството си подновява и изографисва храма.

В периода XIV-XVI век манастирът се превръща в център на Софийската книжовна школа. Създават се и се преписват голям брой християнски книги. Един от знаменитите преписи е този на Боянски поменик на българските царе, направен от монаха Йов Касинец. В Поменика са споменати имената на владетелите, допринесли за развитието на църквата и държавата, като техните имена се четат по време на църковните служби.

През XVIII век майстори от Софийско обновяват църквата, като я изографисват с нови стенописи. Век по-късно или ако трябва да се точни, в периода 1870-1872 г. Васил Левски отсяда многократно в манастира. Апостола намира убежище и провежда в храма заседания на революционните комитети от София и околните села. Всичко това се случва под опеката на тогавашния игумен на манастира – йеромонах Генадий Скитник. Скитник е радетел за българската свобода и участва в Първата легия на Раковски. Именно там запознава с Левски.

В първата половина на XX век манастирът е разширен. Понастоящем двете му части са едно цяло, а самият той е обявен за паметник на културата с национално значение. Другите сгради наоколо са нови и се използват като резиденция на Българската патриаршия.

Драгалевският манастир безспорно е един от тези манастири, които си заслужава да посетите. Той е като кътче от рая, където може да откриете хармония, мир, спокойствие. Чудесната му локация – на крачка от София, сред букови гори в планината, и вълнуващата му история, са част от причините, за да се отбиете до него. Вярваме, че щом посетите това свято място, ще почувствате наслада за душата.

This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).