Драгалевски манастир - Легенди, история, съвремие

Posted by: HotelBox
Category: Блог
Драгалевският манастир около София, сгушен в полите на Витоша

Наскоро ви дадохме 3 предложения за места около София, които може да посетите със семейството си. Днес ви разказваме за още едно място около столицата, подходящо за крайградска разходка – Драгалевския манастир. Китно сгушен в полите на Витоша, той носи името “Успение Богородично” и ежегодно привлича гости и жители на най-големия български град.

Може да съчетаете посещението на манастира с вкусно хапване в ресторант на Витоша – например този в хотел Морени. Хотелът се намира на 10 км от манастира и ще ви трябват около 15 минути с кола, за да стигнете до него. Уютната обстановка, апетитните ястия, изисканите напитки и не на последно място, вълшебната панорамна гледка ще направят финала на разходката ви наистина запомнящ се. В ресторанта са добре дошли и домашни любимци. Ако сте поели на разходка с четириногия ви приятел, може спокойно да се отбиете до заведението с него.

разходка до Драгалевския манастир след обяд в ресторант на Витоша

И така. Защо да посетите Драгалевския манастир? На първо място, районът е чудесен за разходка. Чистият въздух на Витоша, съчетан със спокойствието, което струи от мястото, превръщат манастира в духовно средище, в който може да откриете уединение с природата и Бога. Реката под манастира и чешмичката със студена вода носят истинска прохлада в горещите месеци, а през зимните – мястото носи топлина и уют в сърцата и душите. Драгалевският манастир е истински център за духовно презареждане.

Може да го посетите целогодишно. И лете, и зиме със сигурност ще срещнете много хора, които искат да запалят свещичка за здраве и да се насладят на красотата на района. Само не забравяйте, преди да тръгнете, да проверите работното време на светата обител. За шофьорите има удобен паркинг над манастира. Лесно и бързо може да стигнете със собствен автомобил до храма. Ако предпочитате да пътувате с градски транспорт, трябва да се се качите на автобусна линия 66.

Спокойствие, запазени сгради и страхотно изкуство ви очакват тук. А зад внушителния зид на манастира, се крие славна история. Драгалевският манастир ще ви впечатли и със своето минало.

Това е един от 14-те манастира в околностите на София, които формират Софийската Света гора. Основан е от цар Иван Александър през 1345 г., но само няколко години по-късно – през 1382 г. – при завладяването на София е опожарен от османските турци. Близо 100 години след опожаряването, през 1476 г., е възстановен от Радослав Мавър – софийски болярин, който със семейството си подновява и изографисва храма.

В периода XIV-XVI век манастирът се превръща в център на Софийската книжовна школа. Създават се и се преписват голям брой християнски книги. Един от знаменитите преписи е този на Боянски поменик на българските царе, направен от монаха Йов Касинец. В Поменика са споменати имената на владетелите, допринесли за развитието на църквата и държавата, като техните имена се четат по време на църковните служби.

През XVIII век майстори от Софийско обновяват църквата, като я изографисват с нови стенописи. Век по-късно или ако трябва да се точни, в периода 1870-1872 г. Васил Левски отсяда многократно в манастира. Апостола намира убежище и провежда в храма заседания на революционните комитети от София и околните села. Всичко това се случва под опеката на тогавашния игумен на манастира – йеромонах Генадий Скитник. Скитник е радетел за българската свобода и участва в Първата легия на Раковски. Именно там запознава с Левски.

В първата половина на XX век манастирът е разширен. Понастоящем двете му части са едно цяло, а самият той е обявен за паметник на културата с национално значение. Другите сгради наоколо са нови и се използват като резиденция на Българската патриаршия.

Драгалевският манастир безспорно е един от тези манастири, които си заслужава да посетите. Той е като кътче от рая, където може да откриете хармония, мир, спокойствие. Чудесната му локация – на крачка от София, сред букови гори в планината, и вълнуващата му история, са част от причините, за да се отбиете до него. Вярваме, че щом посетите това свято място, ще почувствате наслада за душата.