Преход в планината през зимата: Екипировка и съвети

Posted by: HotelBox
Category: Блог
туристи на преход в планината през зимата

София и районът се радват на чудна снежна покривка. Сняг покри всичко наоколо, а това е страхотна новина за всички, които обичат Витоша, красивите пейзажи, планинските приключения. Кой е казал, че планински преходи могат да се правят само през пролетта и лятото? Планината е също толкова приятна за разходка и през по-студените месеци. Разбира се, трябва да бъдете много по-внимателни, ако планирате преход в планината през зимата. За това каква е подходящата зимна екипировка за планина – разказваме в следващите редове. 

Зимна екипировка за планина

„Да тръгнем на поход. Да опознаем планината. Да се насладим на красотата ѝ.“ Звучи добре. Ами екипировката? А какво да носим в раницата? Комфорт и защита от студа – това са двете неща, по които трябва да изберете своята екипировка за планинските преходи.

• Топли дрехи и водоустойчиви обувки – Най-добре облечете няколко ката дрехи, за да регулирате по-лесно впоследствие температурата на тялото си. Заложете на устойчиво на вятър и дъжд яке с удобни джобове и на непромокаеми обувки със стабилна подметка. Така ще си осигурите стабилност при ходене по заснежени пътеки. Шапка, ръкавици и шал също са задължителни.

Топли напитки и храна – При планински преходи тялото се нуждае от значително повече енергия. Сандвичи, шоколад, енергийни барчета, ядки са добра идея, ако се чудите какво да вземете. Уверете се, че сте взели и достатъчно количество течности (вода, чай, сок например). Термосът ще запази топлината на напитката, а вие трябва само да съобразите продължителността и сложността на маршрута, по който ще поемете.

Раница и резервни дрехи – И когато става въпрос за раници, е добре да заложите на водоустойчива такава, за да защите личните си вещи. Препоръчваме ви да си вземете и резервни дрехи (и обувки, ако имате втори чифт). В случай че намокрите тези, с които сте, резервните могат да се окажат истинско спасение от простуда и настинка.

Телефон и външна батерия – Заредете добре своя мобилен телефон преди прехода, но за всеки случай вземете и външна батерия. Фенерче и батерии също няма да са ви излишни, когато сте в планината. Същото важи за салфетки, мокри кърпички и слънцезащитен крем.

• Комплект за първа помощ и компас – Компасът няма да натежи в багажа ви, но може да се окаже безценен помощник в ориентирането по време на прехода. Уверете се, че те взели също лекарства, лепенки, превръзки или бинт, малка ножичка.

Съвети при преход в планината

Ако досега не сте били на планински преход, може да обмислите да се включите в организирани планински преходи с водач. И все пак, ето няколко съвета, които ще са ви полезни при преходи в планината.

Планирайте и разучете добре маршрута – Доброто планиране е ключът към безопасно и незабравимо приключение. Анализирайте маршрута и се запознайте със спецификите на местността.

Следете прогнозата за времето – Този съвет важи без значение дали планирате лете или зиме планински преход. Но през студените месеци е още по-важно да следите метеорологичните условия. Времето се променя буквално за часове и планината може да ви изненада.

Подгответе предварително храна – Вече ви споменахме какво може да вземете с вас по време на прехода. Остава само да го приготвите и сложите в раницата. Заложете на леки, но енергийни храни

Правете редовно почивки – Почивките дават възможност не само да предотвратите преумора, но и да се направите снимки. Използвайте краткия отдих да запечатате спомена от разходката

Информирайте някого за плановете си – Съобщете на свой близък или приятел за вашите планове. Разкажете кога планирате да тръгнете и да се върнете.

зимна Витоша

Ски на Витоша

За финал ви даваме още една идея как може да прекарате страхотно на планина с деца или приятели – ски на Витоша. Със своя близост до София, Витоша е идеалната дестинация за еднодневни или уикенд ски приключения. Спускането по разположените на Витоша ски писти е чудесен начин за забавление за малки и пораснали. Ски зоната на Витоша е с различни нива на трудност – от “зелени” писти за начинаещи до “черни” за истински професионалисти. Прочетете повече в тази статия. За това ви разказахме неотдавна. 

Почивката ще бъде още по-хубава, ако след това изберете да релаксирате в хотел със спа на Витоша, какъвто е хотел Морени. Топлината на сауната и парната баня ще ви обгърнат и ще почувствате истинско блаженство след дългия ден, прекаран навън в игри и забавления. Ще се радваме да ви посрещнем.