Преход в планината през зимата: Екипировка и съвети

Posted by: SofiaB
Category: Блог
туристи на преход в планината през зимата

София и районът се радват на чудна снежна покривка. Сняг покри всичко наоколо, а това е страхотна новина за всички, които обичат Витоша, красивите пейзажи, планинските приключения. Кой е казал, че планински преходи могат да се правят само през пролетта и лятото? Планината е също толкова приятна за разходка и през по-студените месеци. Разбира се, трябва да бъдете много по-внимателни, ако планирате преход в планината през зимата. За това каква е подходящата зимна екипировка за планина – разказваме в следващите редове. 

Зимна екипировка за планина

„Да тръгнем на поход. Да опознаем планината. Да се насладим на красотата ѝ.“ Звучи добре. Ами екипировката? А какво да носим в раницата? Комфорт и защита от студа – това са двете неща, по които трябва да изберете своята екипировка за планинските преходи.

• Топли дрехи и водоустойчиви обувки – Най-добре облечете няколко ката дрехи, за да регулирате по-лесно впоследствие температурата на тялото си. Заложете на устойчиво на вятър и дъжд яке с удобни джобове и на непромокаеми обувки със стабилна подметка. Така ще си осигурите стабилност при ходене по заснежени пътеки. Шапка, ръкавици и шал също са задължителни.

Топли напитки и храна – При планински преходи тялото се нуждае от значително повече енергия. Сандвичи, шоколад, енергийни барчета, ядки са добра идея, ако се чудите какво да вземете. Уверете се, че сте взели и достатъчно количество течности (вода, чай, сок например). Термосът ще запази топлината на напитката, а вие трябва само да съобразите продължителността и сложността на маршрута, по който ще поемете.

Раница и резервни дрехи – И когато става въпрос за раници, е добре да заложите на водоустойчива такава, за да защите личните си вещи. Препоръчваме ви да си вземете и резервни дрехи (и обувки, ако имате втори чифт). В случай че намокрите тези, с които сте, резервните могат да се окажат истинско спасение от простуда и настинка.

Телефон и външна батерия – Заредете добре своя мобилен телефон преди прехода, но за всеки случай вземете и външна батерия. Фенерче и батерии също няма да са ви излишни, когато сте в планината. Същото важи за салфетки, мокри кърпички и слънцезащитен крем.

• Комплект за първа помощ и компас – Компасът няма да натежи в багажа ви, но може да се окаже безценен помощник в ориентирането по време на прехода. Уверете се, че те взели също лекарства, лепенки, превръзки или бинт, малка ножичка.

Съвети при преход в планината

Ако досега не сте били на планински преход, може да обмислите да се включите в организирани планински преходи с водач. И все пак, ето няколко съвета, които ще са ви полезни при преходи в планината.

Планирайте и разучете добре маршрута – Доброто планиране е ключът към безопасно и незабравимо приключение. Анализирайте маршрута и се запознайте със спецификите на местността.

Следете прогнозата за времето – Този съвет важи без значение дали планирате лете или зиме планински преход. Но през студените месеци е още по-важно да следите метеорологичните условия. Времето се променя буквално за часове и планината може да ви изненада.

Подгответе предварително храна – Вече ви споменахме какво може да вземете с вас по време на прехода. Остава само да го приготвите и сложите в раницата. Заложете на леки, но енергийни храни

Правете редовно почивки – Почивките дават възможност не само да предотвратите преумора, но и да се направите снимки. Използвайте краткия отдих да запечатате спомена от разходката

Информирайте някого за плановете си – Съобщете на свой близък или приятел за вашите планове. Разкажете кога планирате да тръгнете и да се върнете.

зимна Витоша

Ски на Витоша

За финал ви даваме още една идея как може да прекарате страхотно на планина с деца или приятели – ски на Витоша. Със своя близост до София, Витоша е идеалната дестинация за еднодневни или уикенд ски приключения. Спускането по разположените на Витоша ски писти е чудесен начин за забавление за малки и пораснали. Ски зоната на Витоша е с различни нива на трудност – от “зелени” писти за начинаещи до “черни” за истински професионалисти. Прочетете повече в тази статия. За това ви разказахме неотдавна. 

Почивката ще бъде още по-хубава, ако след това изберете да релаксирате в хотел със спа на Витоша, какъвто е хотел Морени. Топлината на сауната и парната баня ще ви обгърнат и ще почувствате истинско блаженство след дългия ден, прекаран навън в игри и забавления. Ще се радваме да ви посрещнем.

This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).