Разходка до Златните мостове

Posted by: SofiaB
Category: Блог
семейство на разходка до Златните мостове

Чували ли сте за Златните мостове? Не, не става въпрос за мостове, покрити със злато. Това е живописна местност в прегръдката на Витоша. Местността е позната и с името Морените и представлява най-голямата каменна река в района. Според някои името ѝ се свързва със златистия цвят на лишеите, които покриват камъните. Други пък твърдят, че преди време мястото е било покрито със златен пясък. Всички обаче се обединяват около едно. Местността е страхотен избор за разходка около София.

Кога да посетим Златните мостове?

Ще бъдем максимално откровени с вас. Пред уикенда има много повече хора и коли, в сравнение с делнични дни. И столичани, и гости на града търсят “глътка спокойствие” от градската суматоха, поне за малко. Уикендите са време за почивка за голяма част от работещите. Това пък е отлична новина за вас, ако сте в София през седмицата и търсите идеи за приключения.

 Ще може да се насладите на своята разходка в спокойствие и тишина. Да не пренебрегваме и факта, че  ще може да направите повече снимки, без на заден фон да се виждат тълпи от хора. Ако е възможно, планирайте своята разходка до обяд, за да разгледате отблизо района, преди да са се струпали много хора. Посещението на местността в ранните часове ви позволява и да продължите с приключението, ако изберете Златните мостове да е само една ваша спирка.

майка и дете на разходка на Витоша

Как да стигнем до Златните мостове?

Отговорът на този въпрос е с личен автомобил или с автобусна линия 63.

Златните мостове е последна спирка на автобуса, след това трябва да вървите за кратко разстояние пеша. Вярваме, че това няма да ви уплаши, все пак сте тръгнали с тази цел – разходка.

Най-удобно си остава с кола, но както споменахме, през уикенда е особено натоварено, а и има забрана за качването с коли на Витоша между 11 и 14 часа през празнични и почивни дни. Затова и много приключенци избират да стигнат до местността с автобус.

В делнични дни най-ранният автобус в посока към Златните мостове тръгва в 7:50 от бул. Цар Борис III. Автобусите се движат през 30 минути, а последният е в 16:30. В обратна посока – от Мостовете – може да хванете автобус най-късно в 18:00.

През празничните дни и през уикенда в посока местността най-рано може да хванете автобус в 7:40, а най-късно – в 17:28. Автобусите се движат с интервал 16 минути след 9 часа. В обратна посока може да се върнете най-късно с автобуса в 18:30.

*Посочената информация е актуална към ноември 2023. Най-добре е да проверите разписанието в сайта на Центъра за градска мобилност, преди да поемете към това приключение.*

семейна разходка в планината

Разходка до Златните мостове – само началото на едно планинско приключение

Разходка до Златните мостове може да е само началото на вашето планинско приключение. Представяме ви някои от най-популярните туристически маршрути, минаващи през местността. За тях до голяма степен важи казаното по-горе. През седмицата е по-спокойно и не са претъпкани с посетители. Разбира се, с това не изчерпваме всички възможности, а ви даваме само вдъхновение вие да потърсите още места.

  • Разстоянието до Боянски водопад ще вземете за около 45-50 минути;
  • До Копитото може да стигнете пеша за малко повече от час;
  • Към 1 час и 20 минути ще ви трябват да стигнете до връх Камен дел;
  • Хижа Алеко е на 2 часа и 15 минути пеша.

Вече знаете накъде да поемете, ако търсите варианти за разходка край София. И през лятото, когато копнеете за прохлада, и през есента, когато гората сякаш е покрита със злато, местността може да ви предложи вълнуващи гледки. Макар през уикендите да има повече хора, Златните мостове си остава чудесно място за бягство от големия град. Ние сме готови за приключение. А вие идвате ли с нас?

This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).