Витоша: Факти, които (може би) не знаете

Posted by: HotelBox
Category: Блог
гледка към красивата Витоша

Витоша! Ах, Витоша! Трудно е да опишем с думи колко красива е тази планина, при това през всички сезони. Разходка на Витоша е добра идея през цялата година.

През пролетта с разцъфването на цветята сякаш разцъфтяват и нашите надежди. Витоша е вълшебна, когато слънцето срамежливо се опитва да си проправи път зад дърветата, когато природата се събужда за нов живот, когато всичко наоколо се раззеленява.

Лятото е идеалното време да посетите планината, ако обичате разходки на открито. Витоша ще ви предложи прохлада и спокойствие. Ще може да изследвате многобройните ѝ пътеки, да организирате пикник или просто да се насладите на тишината и красотата на природата.

През есенните дни температурите са по-ниски. Дърветата променят цвета си и сякаш рисуват спираща дъха картини с топли багри. Падналите жълти, оранжеви и червени цветове листа образуват пъстроцветен килим. Времето е идеално за спокойна разходка.

И през по-студените месеци Витоша предлага топло гостоприемство и възможност да се впуснете в незабравими приключения. Зимните месеци са идеални за снежни забавления. Когато е притихнала под бялата снежна пелена, планината става така красива.

Независимо дали сте опитен турист или просто търсите уединение, Витоша е правилният избор. Със своите спиращи дъха пейзажи и богатото си разнообразие от флора и фауна, не е чудно, че тази планина е толкова обичана от мнозина. Разположена е до София и предлага спокойствие и тишина само на крачка от големия град.

В днешната статия ще разгледаме любопитни факти за Витоша. Ще ви споделим 5 интересни неща за планината, които може би не знаете.

Най-старото име на планината е Скопар

Най-вероятно сте чували, че древното име на Стара планина е Хемус. Но знаете ли кои са старите имена на Витоша? Знаете ли, че първото ѝ име е Скопар? Планината е била наричана още Скопиос и Скомброс (от гръцки: острота, стръмна планина). Името Витоша за първи път е споменато чак през XI век. Вероятно планината е носила и други имена през вековете, но само за тези са запазени сведения.

Витоша е единствената куполообразна планина в България

Веднага поясняваме какво означава това. Горната част на планината е заоблена, като формата ѝ е резултат от остатъци от вулкани, действали преди милиони години. Или с други думи, Витоша е планина с вулканичен произход и куполовидна форма. Най-високата точка на планината – това е Черни връх. Гордо се извисява на 2290 м надморска височина, с което си извоюва място на четвъртия по височина връх в България.

Тук се намира втората по дължина пещера в България

Говорим за пещера Духлата. Нарича се така заради звука, който издава при преминаването на вятъра през входа ѝ. Може да сте чували другото ѝ име – Боснешка пещера. Намира се в югозападната част на планината, а дължината ѝ е почти 18 км. Освен с внушителна дължина, пещерата може да се похвали, че е дом на над 20 вида пещерни животни, от които 6 вида прилепи. Ако решите да я посетите, ще видите различни образувания, подземни езера, водопади, галерии, тунели. Те са разположени на 6 етажа и са създадени от подземните води на река Струма.

пещера

Тук се намира най-старият природен парк у нас и на Балканите

Първият природен парк в България и на на Балканския полуостров се намира тук и носи името на планината – “Витоша”. Простира се на площ от 270 кв. км и е обявен за защитена територия преди близо 90 години (пред 1934 г.). Впечатляващо е многообразието от растителни и животински видове. Само 300 са редките видове безгръбначни, живеещи на територията на парка. Част от природния парк е и Драгалевският манастир, за който неотдавна ви разказахме.

Първата хижа на Витоша носи името на Алеко Константинов

С организирането на първото групово изкачване на Витоша Алеко Константинов става родоначалник на туристическото движение у нас. През август 1895 г. 300 души изкачват Черни връх. В чест и памет на писателя и пътешественик, група туристи построяват първата хижа на Витоша и я именуват “Алеко”. В първоначалния си вид хижата е построена в периода 1924-1932 г., а днес тя е отправна точка на различни туристически маршрути.

Както казва Христо Смирненски в едно от своите стихотворения: “Витоша е тъй загадъчна и нежна”. Ние бихме добавили, пълна с тайни и красиви кътчета. Витоша е като диаманта на София. Предлага отлични възможности за бягство от шума на големия град. Един ден може да не е достатъчен, за да се насладите на нейната хубост. Отседнете в хотел на Витоша и си подарете вълшебни моменти.

планината Витоша