Витоша: Факти, които (може би) не знаете

Posted by: SofiaB
Category: Блог
гледка към красивата Витоша

Витоша! Ах, Витоша! Трудно е да опишем с думи колко красива е тази планина, при това през всички сезони. Разходка на Витоша е добра идея през цялата година.

През пролетта с разцъфването на цветята сякаш разцъфтяват и нашите надежди. Витоша е вълшебна, когато слънцето срамежливо се опитва да си проправи път зад дърветата, когато природата се събужда за нов живот, когато всичко наоколо се раззеленява.

Лятото е идеалното време да посетите планината, ако обичате разходки на открито. Витоша ще ви предложи прохлада и спокойствие. Ще може да изследвате многобройните ѝ пътеки, да организирате пикник или просто да се насладите на тишината и красотата на природата.

През есенните дни температурите са по-ниски. Дърветата променят цвета си и сякаш рисуват спираща дъха картини с топли багри. Падналите жълти, оранжеви и червени цветове листа образуват пъстроцветен килим. Времето е идеално за спокойна разходка.

И през по-студените месеци Витоша предлага топло гостоприемство и възможност да се впуснете в незабравими приключения. Зимните месеци са идеални за снежни забавления. Когато е притихнала под бялата снежна пелена, планината става така красива.

Независимо дали сте опитен турист или просто търсите уединение, Витоша е правилният избор. Със своите спиращи дъха пейзажи и богатото си разнообразие от флора и фауна, не е чудно, че тази планина е толкова обичана от мнозина. Разположена е до София и предлага спокойствие и тишина само на крачка от големия град.

В днешната статия ще разгледаме любопитни факти за Витоша. Ще ви споделим 5 интересни неща за планината, които може би не знаете.

Най-старото име на планината е Скопар

Най-вероятно сте чували, че древното име на Стара планина е Хемус. Но знаете ли кои са старите имена на Витоша? Знаете ли, че първото ѝ име е Скопар? Планината е била наричана още Скопиос и Скомброс (от гръцки: острота, стръмна планина). Името Витоша за първи път е споменато чак през XI век. Вероятно планината е носила и други имена през вековете, но само за тези са запазени сведения.

Витоша е единствената куполообразна планина в България

Веднага поясняваме какво означава това. Горната част на планината е заоблена, като формата ѝ е резултат от остатъци от вулкани, действали преди милиони години. Или с други думи, Витоша е планина с вулканичен произход и куполовидна форма. Най-високата точка на планината – това е Черни връх. Гордо се извисява на 2290 м надморска височина, с което си извоюва място на четвъртия по височина връх в България.

Тук се намира втората по дължина пещера в България

Говорим за пещера Духлата. Нарича се така заради звука, който издава при преминаването на вятъра през входа ѝ. Може да сте чували другото ѝ име – Боснешка пещера. Намира се в югозападната част на планината, а дължината ѝ е почти 18 км. Освен с внушителна дължина, пещерата може да се похвали, че е дом на над 20 вида пещерни животни, от които 6 вида прилепи. Ако решите да я посетите, ще видите различни образувания, подземни езера, водопади, галерии, тунели. Те са разположени на 6 етажа и са създадени от подземните води на река Струма.

пещера

Тук се намира най-старият природен парк у нас и на Балканите

Първият природен парк в България и на на Балканския полуостров се намира тук и носи името на планината – “Витоша”. Простира се на площ от 270 кв. км и е обявен за защитена територия преди близо 90 години (пред 1934 г.). Впечатляващо е многообразието от растителни и животински видове. Само 300 са редките видове безгръбначни, живеещи на територията на парка. Част от природния парк е и Драгалевският манастир, за който неотдавна ви разказахме.

Първата хижа на Витоша носи името на Алеко Константинов

С организирането на първото групово изкачване на Витоша Алеко Константинов става родоначалник на туристическото движение у нас. През август 1895 г. 300 души изкачват Черни връх. В чест и памет на писателя и пътешественик, група туристи построяват първата хижа на Витоша и я именуват “Алеко”. В първоначалния си вид хижата е построена в периода 1924-1932 г., а днес тя е отправна точка на различни туристически маршрути.

Както казва Христо Смирненски в едно от своите стихотворения: “Витоша е тъй загадъчна и нежна”. Ние бихме добавили, пълна с тайни и красиви кътчета. Витоша е като диаманта на София. Предлага отлични възможности за бягство от шума на големия град. Един ден може да не е достатъчен, за да се насладите на нейната хубост. Отседнете в хотел на Витоша и си подарете вълшебни моменти.

планината Витоша

This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).