Витоша - между истината и легендата

Posted by: HotelBox
Category: Блог
панорамна гледка - Витоша

Витоша е един от символите на София и едно от предпочитаните места за разходка и отдих. Многобройните ѝ красиви пътеки, високите ѝ върхове, тайните, които ревностно пази, я правят чудесен избор за разходка. Хотелите на Витоша предлагат уникалната възможност за отдих и релакс сред природата. Само на няколко километра от столицата и шума на големия град, ще откриете спокойствие и уют. 

Изберете хотел на Витоша, за да се насладите и вие на спокойствието и красотата на природата. Утрините ви ще започват с чаша ароматно кафе и неповторима гледка, а по време на целия си престой да се радвате на прекрасни мигове. 

Легендата за Витоша

Красива, млада девойка с име Вита живеела в околните села. Вита била най-голямото дете на своите родители. Тя обичала природата и помагала в отглеждането на овцете. Пасяла стадото в околността и често се качвала на “Големото било”. Оттам се радвала на красивата гледка, а чудните пейзажи, разкриващи се пред очите ѝ, я вдъхновявали и тя започвала да пее. Вита имала меден и силен глас, чувал се през девет села в десето. 

По това време на “Дългото било” млад овчар също пасял стадото си. Той носил името Люлин и обичал да свири на гъдулка. Чувайки красивия глас на Вита, той тихо започвал да свири и да допълва песента на девойката. Когато Вита спирала да пее, той извиквал силно:

– Витооо!

– Щооо! – отговаряла девойката. 

Песните и музиката направили така, че не след дълго двамата млади се влюбили един в друг. Нямало обаче на кого да оставят стадата си, а и правилата на селата били строги – стадата не можело да се пасат в чужди земи. 

Люлин планина

Времето минавало. Вита станала мома за женене. Много кандидати я искали – бедни и богати, от близки и далечни села. Сърцето ѝ обаче принадлежало само на Люлин. Макар да не го е виждала, тя искала да се ожени за него, но не смеела да признае на своето семейство името на своя избраник. Младият момък също се страхувал да сподели на родителите си, че обича Вита. 

Един ден дошла вест, че любимият син на прочут майстор-зидар иска Вита за своя съпруга. Майката на младата девойка ѝ казала новината и че утре брат ѝ ще излезе със стадото. Вита приела новината със скрита тъга. Не казала нищо, но когато на сутринта се събудили родителите ѝ, видели, че дъщеря им я няма. Около обяд се чул нейният глас от “Големото било” и този на Люлин от “Дългото било”. 

– Витооо! – обърнал се момъкът към своята любима.

– Щооо! – отвърнало красивото момиче.

Ехото разнесло наоколо “Витошо, Витошо”. Майката на Вита чула изречените думи и в миг на огорчение от постъпката на дъщеря си, проклела двамата влюбени. Не след дълго слънцето на небето се скрито и се появили гъсти, тъмни облаци. Вита и Люлин били покосени от силен гръм и останали вкаменени завинаги. Оттогава нататък Голямото било започнало да се нарича Витоша, Дългото било – Люлин, а върхът, където младата девойка била ударена от гръм – Черни връх. 

приятели на разходка на Витоша

Витоша днес – любимо място за отдих и разходка

Обгърната в мистика и тайнственост, Витоша е неслучайно любимо място за отмора. През лятото имате възможност да се наслаждавате на планински преходи, пикници, разходки. През зимата планината предлага отлични условия за ски и сноуборд. Изборът на хотел на Витоша е перфектният начин да се насладите на красотата на природата, като не се лишавате от модерни удобства. Хотелите на Витоша предлагат спокойна и уютна обстановка, която е идеална за релакс след дълъг ден на планински приключения. 

Морени – хотел на Витоша, разположен на 1780 м надморска височина

В случай че търсите хотел на Витоша, който да ви предложи комфортна обстановка и възможности за релакс, заповядайте при нас в хотел Морени. Тук на ваше разположение ще бъдат:

Модерни стаи и апартаменти;
•  Ресторант и лоби бар с панорамна гледка;

Морени - хотел на Витоша