Еднодневна разходка до София (част 2)

Posted by: SofiaB
Category: Блог
семейна разходка по време на престой в на Витоша хотел

Няма съмнение, че София е прекрасна. Няма значение дали сте запазили на Витоша хотел или сте родом от столицата, ако ви попитаме дали познавате района, можете ли веднага да кажете “да”? В първа част на статията ви дадохме 4 идеи за еднодневна разходка. Днес продължаваме с още 6. Вярваме, че разходката из знайни и непознати места ще ви покаже колко прекрасна е България. Откъсвайки се за момент от градския шум и навалицата, ще “презаредите батериите”. 

Свети обители в близост: Обрадовски и Кремиковски манастир

Драгалевският манастир е може би най-известният. Посветили сме една статия за него. Затова днес ще ви разкажем малко повече за две обители, останали сякаш в неговата сянка – Обрадовски и Кремиковски манастир. 

Обрадовски манастир

Ако трябва да сме честни, този манастир се намира в крайните квартали на София. По-точно – в кв. “Бенковски”, разположен в северните покрайнини на столицата. Преди да стане квартал на София, мястото е било самостоятелно село и е носело името Обрадовци. Оттук идва и името на манастира. 

Манастирът е девически и носи името на Свети великомъченик Мина. Тук се намира чудотворната икона на светеца. Мястото е тихо, спокойно и красиво. Може да запалите свещ за здраве. Акустиката на храма е чудесна, което го прави подходящ не само за уединение с Бога, а и за сватбени церемонии и кръщенета. 

Обрадовски манастир край София

Кремиковски манастир

Смята се, че манастирът е построен по времето на Второто българско царство. Днес посреща всеки, който търси уединение и отдих. Разположен е недалеч от София, на двадесетина километра от столицата. Ако идвате с кола, не се притеснявайте – има достатъчно паркоместа, включително и пред манастира. 

Веднага щом пристъпите прага на храма, ще забележите отлично поддържаните градини. Цъфтящите рози и грижливо оформените храсти със сигурност ще ви направят впечатление. Ако огладнеете по време на разходката, магерницата към манастира ще ви нагости с вкусни ястия. 

Силата на водата: Язовир “Белмекен” и Костенски водопад

Ако искате да се отдалечите от София, язовир “Белмекен” може да е чудесен избор за разходка. Намира се на 1923 метра надморска височина, а до него може да стигнете по асфалтов път. През топлите летни месеци се превръща в любимо място на много рибари. Рибата не е много, за сметка на красотата, на която може да се любувате. Чудни живописни гледки ще се разкриват пред очите ви. Задължително вземете телефон или фотоапарат и направете снимки.

А знаехте ли, че Иван Вазов прекарва няколко месеца в Костенец? Вдъхновен от красотата на градчето, той пише “За Костенецкия водопад”. Водопадът е лесно достъпен, има безплатен паркинг пред него. Падът на водата е с височина 12 метра, а чудна зеленина и отвесни скали придават на местността живописен изглед. Не пропускайте да видите мястото и да разберете какво е вдъхновило Патриарха на българската литература. 

язовир Белмекен

Още две чудни кътчета: Парк “Дендрариум” и крепост “Траянови врати”

Парк “Дендрариум”

В превод от гръцки “дендрон” означава от дърво. Така че вече знаете какво да очаквате в парка – множество дървесни видове, осигуряващи прохлада и отмора в горещите летни дни. Витошкият Дендрариум има над 60-годишна история. Изграждането му започва през 1962 г. През 2001 г. е изградена Алея за незрящи, а три години по-късно – спортно-информационна инфраструктура за деца. Възможността за забавления и игри на открито е съчетана с информация за богатото биологично разнообразие в планината. 

Крепост “Траянови врати”

Крепостта има и друго име – Стенос. Намира се недалеч от Костенец – на около 20 км. Може да комбинирате разходка до водопада с посещение на крепостта. Кога точно е построена крепостта не се знае, но има писмени сведения за съществуването ѝ от III век. Интересната ѝ архитектура и значението ѝ за българската история само могат да бъдат причини да я посетите. 

паркови дървета

България е чудна страна. Опознайте я отблизо, за да я обикнете. Има толкова много красиви места, с които трябва да се гордеем и които си струва да бъдат посетени. Разказахме ви за една малка част от тях – основно за такива, които се намират недалеч от София. Ако решите да резервирате на Витоша хотел и да опознаете столицата и околностите, ще се радваме да ви посрещнем в хотел Морени.

This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).