Еднодневна разходка до София (част 2)

Posted by: HotelBox
Category: Блог
семейна разходка по време на престой в на Витоша хотел

Няма съмнение, че София е прекрасна. Няма значение дали сте запазили на Витоша хотел или сте родом от столицата, ако ви попитаме дали познавате района, можете ли веднага да кажете “да”? В първа част на статията ви дадохме 4 идеи за еднодневна разходка. Днес продължаваме с още 6. Вярваме, че разходката из знайни и непознати места ще ви покаже колко прекрасна е България. Откъсвайки се за момент от градския шум и навалицата, ще “презаредите батериите”. 

Свети обители в близост: Обрадовски и Кремиковски манастир

Драгалевският манастир е може би най-известният. Посветили сме една статия за него. Затова днес ще ви разкажем малко повече за две обители, останали сякаш в неговата сянка – Обрадовски и Кремиковски манастир. 

Обрадовски манастир

Ако трябва да сме честни, този манастир се намира в крайните квартали на София. По-точно – в кв. “Бенковски”, разположен в северните покрайнини на столицата. Преди да стане квартал на София, мястото е било самостоятелно село и е носело името Обрадовци. Оттук идва и името на манастира. 

Манастирът е девически и носи името на Свети великомъченик Мина. Тук се намира чудотворната икона на светеца. Мястото е тихо, спокойно и красиво. Може да запалите свещ за здраве. Акустиката на храма е чудесна, което го прави подходящ не само за уединение с Бога, а и за сватбени церемонии и кръщенета. 

Обрадовски манастир край София

Кремиковски манастир

Смята се, че манастирът е построен по времето на Второто българско царство. Днес посреща всеки, който търси уединение и отдих. Разположен е недалеч от София, на двадесетина километра от столицата. Ако идвате с кола, не се притеснявайте – има достатъчно паркоместа, включително и пред манастира. 

Веднага щом пристъпите прага на храма, ще забележите отлично поддържаните градини. Цъфтящите рози и грижливо оформените храсти със сигурност ще ви направят впечатление. Ако огладнеете по време на разходката, магерницата към манастира ще ви нагости с вкусни ястия. 

Силата на водата: Язовир “Белмекен” и Костенски водопад

Ако искате да се отдалечите от София, язовир “Белмекен” може да е чудесен избор за разходка. Намира се на 1923 метра надморска височина, а до него може да стигнете по асфалтов път. През топлите летни месеци се превръща в любимо място на много рибари. Рибата не е много, за сметка на красотата, на която може да се любувате. Чудни живописни гледки ще се разкриват пред очите ви. Задължително вземете телефон или фотоапарат и направете снимки.

А знаехте ли, че Иван Вазов прекарва няколко месеца в Костенец? Вдъхновен от красотата на градчето, той пише “За Костенецкия водопад”. Водопадът е лесно достъпен, има безплатен паркинг пред него. Падът на водата е с височина 12 метра, а чудна зеленина и отвесни скали придават на местността живописен изглед. Не пропускайте да видите мястото и да разберете какво е вдъхновило Патриарха на българската литература. 

язовир Белмекен

Още две чудни кътчета: Парк “Дендрариум” и крепост “Траянови врати”

Парк “Дендрариум”

В превод от гръцки “дендрон” означава от дърво. Така че вече знаете какво да очаквате в парка – множество дървесни видове, осигуряващи прохлада и отмора в горещите летни дни. Витошкият Дендрариум има над 60-годишна история. Изграждането му започва през 1962 г. През 2001 г. е изградена Алея за незрящи, а три години по-късно – спортно-информационна инфраструктура за деца. Възможността за забавления и игри на открито е съчетана с информация за богатото биологично разнообразие в планината. 

Крепост “Траянови врати”

Крепостта има и друго име – Стенос. Намира се недалеч от Костенец – на около 20 км. Може да комбинирате разходка до водопада с посещение на крепостта. Кога точно е построена крепостта не се знае, но има писмени сведения за съществуването ѝ от III век. Интересната ѝ архитектура и значението ѝ за българската история само могат да бъдат причини да я посетите. 

паркови дървета

България е чудна страна. Опознайте я отблизо, за да я обикнете. Има толкова много красиви места, с които трябва да се гордеем и които си струва да бъдат посетени. Разказахме ви за една малка част от тях – основно за такива, които се намират недалеч от София. Ако решите да резервирате на Витоша хотел и да опознаете столицата и околностите, ще се радваме да ви посрещнем в хотел Морени.