На планина с деца: 4 идеи за есенни занимания

Posted by: HotelBox
Category: Блог
семейство в планината през есента

На планина с деца – наслада за малки и големи

През есента природата се преобразява в чудна картина от златисти, червени и оранжеви нюанси. Листата на дърветата падат и образуват пъстроцветен килим по земята. Въздухът е свеж, а слънцето все още се опитва да си проправи път през облаците и да ни гали нежно с лъчите си. Всичко това обуславя идеални условия за семейна разходка.

Независимо дали сте любители на активния начин на живот или просто искате спокойно време в природата, планината е правилният избор. Преди време ви споделихме нашите 11 причини защо обичаме планината, припомнете си ги оттук. 

Есенните месеци са идеални да избягаме от градската шумотевица и да потърсим убежище в свежестта и красотата на природата. Разходката с деца на планина е радост за цялото семейство. Тя е възможност за приключения за малки и големи. Споделяме с вас 4 идеи за семейни забавления, ако решите да отидете на планина с малчуганите.

4 идеи за забавления на открито

  • Организирайте пикник

Какво е пикникът? Едно приключение на открито, на чист въздух, с любими храни и приятна компания. Можете да приготвите леки сандвичи, свежи плодове, здравословни закуски и освежаващи напитки. Сега в сезон са ябълките, гроздето, крушите, смокините – все любими на малки и големи плодове. За да си прекарате весело, може да подготвите развлечения и игри. Фризби (познат и като летящ диск), пускане на хвърчило или игра с топка могат да направят пикника още по-забавен.

  • Изкачете връх Камен дел

Ако търсите идея за по-активни занимания, ето една – изкачване на връх Камен дел. Изобщо не става въпрос за продължително изкачване, покоряване на висок връх и много препятствия по пътя. Разходката е приятна, а пътят – лек. Най-хубавото е, че върхът ще ви зарадва с уникална гледка към София и околностите. Изкачването на връх учи малчуганите да посрещат трудностите по пътя си с решителност и с усмивка, а Камен дел е един от най-приятните маршрути, с които може да започнете.

Повече за приключението и откъде може да тръгнете сме разказали в тази статия. Последно само ще ви напомним да се уверите, че сте облечени подходящо и имате удобни обувки за прехода. Не забравяйте да вземете със себе си вода и леки, но висококалорични закуски. В планината няма магазин, но пък затова вие може да приготвите сандвичи или да се запасите с високоенергийни барчета.

майка и дъщеря си правят есенна фотосесия в гората

  • Организирайте игра “в търсене на съкровището”

За да ангажирате малчуганите по време на прехода, може да играете на забавни и образователни игри. Една от интересните идеи е да подготвите списък с неща, които децата трябва да открият. Друг вариант е изготвянето на списък със задачи, които да изпълните заедно, докато се разхождате.

Започнете със снимка/фотосесия в есенната гора. Това е чудесен начин да запечатате спомените от семейната разходка. Разпределете роли за снимане – кой ще бъде фотограф, кой ще бъде модел, в какво позиция трябва да застане.

Може да ги предизвикате с търсене на жълъди или пък къщички за птици. Така ще насърчите тяхната наблюдателност и любопитство. Събирането на определен брой листа в определен цвят също може да им се стори интересна задача. Така малчуганите ще могат да упражнят още веднъж смятане, а същевременно ще се забавляват.

Всички тези игри са прекрасен начин да се включат, ако сте планирали разходка на планина с деца.

  • Събирайте шишарки и листа

Събраните природни красоти може да занесете вкъщи, където децата да ги използват за различни творчески проекти. Ето две идеи за занимания у дома в дъждовно време.

Децата могат да създадат картина от есенни листа и водни боички. Тук няма правила, мъниците спокойно могат да дадат свобода на въображението си. Със събраните листа, с ваша помощ, малчуганите могат да изработят и декорации за дома. Есенен венец за вратата е отлична идея. Ще ви е нужна стабилна кръгла основа и въображение. Така заедно ще внесете на дома есенна атмосфера и повече уют.

This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience.