Пролет е, време за разходка на Витоша

Posted by: HotelBox
Category: Блог
разходка на Витоша

Астрономическата пролет настъпи. Няма по-добър начин да приветстваме новия сезон от разходка на Витоша. Разходка около София в планината, особено през пролетните месеци, е гаранция за спокойствие, красота и наслада. Природата се събужда. Цветята започват да разцъфват. Природата наоколо оживява. Пролетта носи със себе си обновление, промяна, надежда.

Разходка на Витоша – какво да посетите?

Витоша не е просто един от символите на София. Разходка в планината е най-хубавото, което може да направите, ако искате да усетите хармония, уединение, тишина. Отидете на Витоша и се слейте с природата. Усетете спокойствието и хармонията, с които планината дарява. Почувствайте как свежия въздух изпълва дробовете ви. 

В планината се намира едноименният природен парк. Природен парк “Витоша” е първият на Балканите. Тук са разположени върхове и скали, местности, водопади и езера, църкви и манастири. Има дори пещера. Ето и нашите препоръки какво да посетите, ако планирате в Природен парк Витоша разходка. 

Природен парк “Витоша”

За еднодневна разходка в планината препоръчваме:

• Връх Камен дел – Ето една идея за разходка в планината, ако нямате опит с изкачването на високи върхове, но обичате да прекарате време сред природата. Панорамата, която се разкрива от връх Камен дел, обхваща почти цяла София. Върхът е с надморска височина 1862 метра. 

• Местност Златните мостове – И за нея сме ви разказвали в блога. Най-голямата каменна река в района е особено предпочитано място за разходка край София заради лесната си достъпност дори с градски транспорт. Припомнете си статията, за да видите как може да стигнете с автобус и какво е важно, ако ще сте с личен автомобил. 

семейство на разходка в планината Витоша

• Местност Копитото – Даваме ви още една идея за разходка в планината, от която ще бъдете възнаградени с гледка към цяла София. Местността Копитото се намира на 1345 м надморска височина, като през 1985 г. е изградена и едноименна телевизионна кула, която обслужва София и областта. В подножието на кулата се вижда столицата.

• Алекови водопади – Водопадите са познати и като Драгалевски или Скакавишки воподади, тъй като се намират недалеч от Драгалевския манастир. Има два водопада: горен (голям) и долен (малък). Най-доброто време, в което да отидете до водопадите, е именно пролетта. Тогава са най-пълноводни и обилната растителност, сред която са сгушени, все още не ги е закрила.

• Боянски водопад – Говорейки за водопади, не може да пропуснем да споменем и за най-големия във Витоша планина. Боянският водопад е образуван от водите на река Боянска. Може да тръгнете от кв. “Бояна” (над центъра на квартала) или от местността Копитото, за която по-горе споменахме. Ако изберете втория вариант, бъдете особено внимателни, тъй като последният участък изисква стръмно спускане. 

• Боянско езеро – Пътеката до него е сравнително полегата. Спокойно може да вземете с вас и децата за една неделна разходка на Витоша. Езерото е изкуствено създадено, като в него се срещат много видове жаби. Намира се недалеч от Боянския водопад, така че може да съчетаете посещението на езеро с това на водопада.

диви цветя - разходка в планината

• Пещера Духлата – Името ѝ се свързва със звука, който вятърът издава при преминаването през входа на пещерата. Наричана е и Боснешката пещера, понеже се намира край село Боснек до Перник. Достъпът е възможен само с опитен водач. Това е втората по дължина пещера в България. На 6 нива са разположени тунели, галерии, водопади, подземни езера.

• Живата вода – Карстовият извор също се намира в близо до пернишкото село Боснек. Разходката до него е лека и приятна, няма почти никаква денивелация. Особено любопитство поражда намиращият се там чучур за вода заради своята необичайна форма. Формата на глава на змея събира погледите на малки и големи, решили да стигнат дотам.

• Драгалевски манастир – Посещението на манастира е страхотен вариант за разходка на Витоша. Имайте предвид, че на територията на природния парк не е разрешено влизането с автомобил през почивните дни. Може да оставите колата си на паркинга над манастира, но имайте предвид, че в слънчевите дни и особено през уикенда местата се запълват бързо. 

• Боянска църква – Уникалната архитектура и запазените средновековни стенописи са сред причините църквата да събужда толкова голям интерес у местни и чужденци. Включена е като културен паметник в списъка на ЮНЕСКО за световно културно и природно наследство, а освен това е един от Стоте национални туристически обекта. Всеки последен понеделник на месеца след 15:00 ч. входът е безплатен. 

Драгалевски манастир - забележителности София

Надяваме се да сме успели да ви вдъхновим да планирате разходка в планината и по-точно разходка на Витоша. Планината е само на крачка от София, а в същото време предлага толкова много възможности за активен отдих.

This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience.