3 забележителности около София - кратка разходка на Витоша

Posted by: SofiaB
Category: Блог
семейна разходка на Витоша

Знаете ли, че София е една от малкото европейски столици, разположени толкова близо до планина? Разстоянието от 30 минути от града прави Витоша лесно достъпна дестинация за кратко бягство или еднодневна разходка. Днес ви разказваме за 3 забележителности около София, и по-точно такива разположени в планината, които може да посетите през предстоящия уикенд. Представяме ви три места, които може да посетите, дори да нямате опит в планинските преходи. 

Няма значение дали сте запален любител на планинските преходи или търсите уединение сред природата, Витоша предлага многообразие от възможности за отдих и отмора. Бързо и лесно може да стигнете до планината и да споделите с любими хора зареждащи моменти. Какво да вземете в багажа – вече знаете, ако внимателно следите блога ни. А в случай че сте пропуснали статията, в която разказахме за това, може да я прочетете сега.

Боянско езеро

Езерото е изкуствено създадено в началото на миналия век при строежа на Витошкия водопровод на София, а днес е дом на няколко вида жаби. Тук се срещат кафява крастава и голяма водна жаба, малък и голям гребенест тритон. 

Боянското езеро е разположено недалеч от Боянския водопад. Маршрутът е идеален за полудневна разходка на Витоша почти през всички сезони. Може да съчетаете разходка до езерото с посещение на водопада. Допълнителна мотивация да видите езерото семейно ще ви дадем, като ви кажем, че пътеката е сравнително полегата и без особени затруднения по нея могат да вървят малчугани на възраст над 4 години. 

По пътя може да налеете вода от чешмата, а малко след чешмичката ще видите и скален параклис “Свети Панталеймон”. Ако се отклоните 20 м, ще видите и малка рекичка.

Боянското езеро - забережителности около София

Извор “Живата вода”

Идея номер две за еднодневна разходка с приятелите или с децата ви е извор, разположен на 1070 метра надморска височина. Маршрутът за извор “Жива вода” тръгва от село Боснек, познато като “белия дроб на Перник”. 

Впечатляващото за извора е, че водата тече на тласъци от драконова (змейска) глава. Именно тя буди интерес у малки и големи. Една легенда разказва, че водата спира, щом в близост до извора приближи грешен човек. Според други водата е лечебна. Всички обаче се обединяват около това, че мястото е подходящо за лека и приятна разходка. При извора има изграден заслон с маси и пейки за отмора. 

Има само едно задължително условие за разходката – да сте с удобни обувки, тъй като дори при сухо време, има кални участъци.  Не пропускайте да се отбиете и до едноименната пещера. Смята се, че пещерата Живата вода е била първата обител на Свети Иван Рилски. 

Местност “Копитото”

Ще приключим препоръките в днешната статия с място, от което се вижда почти цяла София. Става дума за местността “Копитото”. Името ѝ идва от особената форма, като която се вижда градът, когато човек достигне местността. 

“Копитото” се намира на 1345 метра надморска височина, но преходът не е труден. Като изходни пунктове за разходката до местността може да използвате софийските квартали “Овча купел” и “Княжево”. Усилията ви ще бъдат възнаградени с невероятна панорамен изглед към столицата. Гледката е още по-впечатляваща вечерно време, но разбира се, ако нямате опит в планината, по-добре се качете през деня. 

През 1985 г. на мястото е изградена телевизионна кула, обслужващата град и област София. Височината на кулата от 186 метра ѝ отрежда второ място по височина, преди нея е единствено телевизионната кула в Русе. Това, което е най-впечатляващо обаче за всички, е гледката към София. 

залез на Копитото до София

Още вдъхновение

За финал ви припомняме още няколко наши статии, където може да откриете информация с интересни за посещение места край София:

10 места за еднодневна разходка до София (част 1)

Еднодневна разходка до София (част 2)

Драгалевски манастир – Легенди, история, съвремие

3 предложения за семейна разходка около София

Разходка до Златните мостове

This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).